
ସାମଗ୍ରୀ:
- ବାସୁମତି ଚାଉଳ – ୨ କପ
- ତେଲ କିମ୍ବା ଘିଅ – ୧ ଚାମଚ
- ତେଜ ପତ୍ର – ୧ଟି
- କଳା ଜିରା – ୧/୨ ଚା’-ଚାମଚ
- ଅଳେଇଚ – ୨ଟି
- ଲୁଣ – ଆବଶ୍ୟକ ଅନୁଯାଇ
- ସିଝା ଅଣ୍ଡା – ୫ଟି
- ତେଲ – ୨ ଚାମଚ
- ବିରିୟାନୀ ଫୁଲ – ୧ଟି
- ଡାଲଚିନି – ୧ ଖଣ୍ଡ
- ତେଜ ପତ୍ର – ୧ଟି
- ଲବଙ୍ଗ – ୨ଟି
- କଟା ପିଆଜ – ୧ କପ
- କଟା ବିଲାତି – ୧ କପ
- ଅଦା-ରସୁଣ ପେଷ୍ଟ – ୧ ଟେବୁଲ ଚାମଚ
- କଟା କଞ୍ଚା ଲଙ୍କା – ୧ଟି
- ଲଙ୍କା ଗୁଣ୍ଡ – ୧ ଚାମଚ
- ହଳଦୀ ଗୁଣ୍ଡ – ୧/୨ ଚାମଚ
- ନଡ଼ିଆ କ୍ଷୀର – ୧/୧ କପ
- କଟା ଧନିଆ ପତ୍ର – ୧ ଚାମଚ
- ଘିଅ – ୧ ଟେବୁଲ ଚାମଚ
- ପାନ ମହୁରୀ – ୩/୪ ଚା’-ଚାମଚ
- ଡାଲଚିନି – ୧ ଖଣ୍ଡ
- ଲବଙ୍ଗ – ୪ଟି
- ଗୋଲମରିଚ – ୧/୨ ଚା’-ଚାମଚ
- ଅଳେଇଚ – ୪ଟି
- ଜାୟତ୍ରୀ ଫଳର ଗୁଣ୍ଡ – ଚିମୁଟାଏ
- ଧନିଆ – ୧ ଟେବୁଲ-ଚାମଚ
- ଜିରା – ୧/୨ ଚା’-ଚାମଚ
ପ୍ରଣାଳୀ-
ବାସୁମତି ଚାଉଳକୁ ଭଲ ଭାବରେ ଧୋଇ ପାଣିରେ ଅଧ ଘଣ୍ଟାଏ ଯାଏଁ ଭିଯାଇ ଛାଣି ରଖନ୍ତୁ । ଗୋଟିଏ ବଡ ପାତ୍ରରେ ୬ ରୁ ୮ କପ ପାଣି ଗରମ କରି ସେଥିରେ ତେଜପତ୍ର, ଗୁଜୁରାତି, ତେଲ ଓ ଲୁଣ ପକାନ୍ତୁ । ପାଣି ଫୁଟିବା ପରେ ସେଥିରେ ଭିଜା ଯାଇଥିବା ଚାଉଳ ପକାନ୍ତୁ । ୮ ରୁ ୧୦ ମିନିଟ ଯାଏଁ ରାନ୍ଧନ୍ତୁ । ଏବେ ଛଣା ସାହାଯ୍ୟରେ ଭାତକୁ ଛାଣି ରଖନ୍ତୁ ।
ପ୍ରଥମେ ଗରମ ମସଲା ପାଇଁ ସବୁ ମସଲାକୁ ଭଲ ଭାବରେ ମିଶାଇ ଗୁଣ୍ଡ କରିନିଅନ୍ତୁ । ପ୍ୟାନରେ ତେଲ ଗରମ କରି ସେଥିରେ ତେଜପତ୍ର, ଲବଙ୍ଗ, ବିରିୟାନୀ ଫୁଲ ଓ ଅଳେଇଚ ପକାଇ ହାଲକା ଭାଜନ୍ତୁ । ଏହାପରେ ପିଆଜ କଟା ପକାଇ ସୁନେଲି ରଙ୍ଗ ଯାଏ ଭାଜନ୍ତୁ । ଏବେ ଅଦା- ରସୁଣ ପେଷ୍ଟ ପକାଇ ଗନ୍ଧ ଯିବା ଯାଏ ରାନ୍ଧନ୍ତୁ । ପରେ କଟା ବିଲାତି ଓ ଲୁଣ ପକାଇ ଭାଜନ୍ତୁ । ବିଲାତି ସିଝି ଆସିଲେ, ଗରମ ମସଲା ଗୁଣ୍ଡ, ଲଙ୍କା ଗୁଣ୍ଡ, ହଳଦୀ ଗୁଣ୍ଡ ପକାଇ ୨ ମିନିଟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭଲଭାବରେ କଷି ଦିଅନ୍ତୁ । ଏହାପରେ ଅଣ୍ଡା ପକାଇ ୨ ମିନିଟ ପାଇଁ ହାଲକା ହାଲକା ଭାଜନ୍ତୁ । ଏବେ ନଡ଼ିଆ କ୍ଷୀର ଢାଳି ଭଲ ଭାବରେ ଗୋଳାଇ କଷି ଦିଅନ୍ତୁ । ଏବେ ଆମର ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଗଲା ବିରିୟାନୀ ପାଇଁ ଗ୍ରେଭି ।
ଏବେ ଆଞ୍ଚକୁ ଭଲ ଭାବରେ ଧିମା କରିଦିଅନ୍ତୁ । ଏହା ଉପରେ କିଛି ଧନିଆ ପତ୍ର ଭଲ ଭାବରେ ଛିଂଚି ଦେଇ ଏହା ଉପରେ ଭାତ କୁ ରଖନ୍ତୁ । ଏବେ ଭାତ ଉପରେ ଧନିଆ ପତ୍ର ଓ ଘିଅ ପକାଇ ସଜାଇ ଦିଅନ୍ତୁ । ଏବେ ଭଲ ଭାବରେ ଢାଙ୍କୁଣୀ କୁ ଢାଙ୍କି ଏହା ଉପରେ କିଛି ଓଜନିଆ ଜିନିଷ ରଖନ୍ତୁ ଯେମିତିକି ବାମ୍ଫ ବାହାରକୁ ନଯାଇପାରେ । ଏମିତି ପୁରା ଧିମା ଆଞ୍ଚରେ ୯ ରୁ ୧୦ ମିନିଟ ଯାଏ ରାନ୍ଧନ୍ତୁ । ଏହାପରେ ଆଞ୍ଚ ବନ୍ଦ କରି ଦିଅନ୍ତୁ ଓ ୧୦ ମିନିଟ ପାଇଁ ଛାଡ଼ି ଦିଅନ୍ତୁ । ଏବେ ଆମର ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଗଲା ଅଣ୍ଡା ବିରିୟାନୀ । ଏହାକୁ କଚୁମ୍ବର କିମ୍ବା କଟା ପିଆଜ ସାଙ୍ଗରେ ଖାନ୍ତୁ ଓ ଖୁଆନ୍ତୁ ।